torstai 15. maaliskuuta 2012

Spekulointia ruoan arvonlisäveron korotuksesta

Helsingin Sanomien uutisen mukaan hallitus pohtii muiden toimien ohessa ruoan arvonlisäveron korottamista 13 prosentista 17 prosenttiin. Tämä olisi jonkinlainen kompromissi hallituspuolueiden välillä. Jonkun arvion mukaan tämä lisäisi verotuloja 500 miljoonaa euroa vuodessa.

Hallitusneuvotteluissa demareille arvonlisäveron korottaminen taisi olla jonkinlainen kynnyskysymys. Veisihän alv:n nosto taas askeleen lähemmäs kohti tasaverotusta. Demarit ovat kai muutamia vuosia sitten myös vastustaneet ruoan alv:n laskemista, joten tilanne on siltäkin osin hankala. Tuossa HS.fi:n uutisessa mainitaan ainoastaan "kokoomuslähde", joten voisiko olla niin, että tällaisen paljastuksen antaminen kesken neuvotteluiden on jonkinlaista poliittista taktikointia ja painostusta.. Se kai lienee yleisesti tiedossa, että oikeistopuolueet kannattavat yleisenkin arvonlisäveron korotusta.

Ruoan alv:n nosto koskettaisi tietysti kaikkia varallisuustasosta riippumatta, sillä tarvetta nimeltä nälkä on vähän vaikea jättää huomioimatta. Valitettavasti nämä perustarpeet ovat juuri niitä, joihin vähemmän varakkaan kansanosan tulot suurimmaksi osaksi menevät. Tämä korotus siis kirpaisisi erityisesti vähätuloisten kukkarossa.

Voisivatkohan demarit kenties joustaa kannastaan? Mielummin prosentti tai kaksi lisää yleiseen kantaan ja ruokaan ei kosketa?

(Toinen kysymys on se, että jos ruoan alv:ta nostetaan, kompensoidaanko tämä jotenkin tulonsiirroilla tai indeksikorotuksilla (todennäköisesti), ja kuinka paljon nämä sitten syövät verotuloista?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti