keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Rakennusmiehet ja verot

Helsingin Sanomissa julkaistiin tänä aamuna juttu rakennusmiesten veronumerosta. Tässä otettiin taas yksi askel kohti tiukempaa valvontaa rakennustyömailla. Toimet ovat käsittääkseni osa harmaan talouden torjuntaohjelmaa. Ja mikäs siinä.

Viime keväänä rakennusalallehan tuli niin sanottu rakentamispalveluiden käännetty arvonlisäverovelvollisuus. Myös tällä pyrittiin harmaan talouden torjuntaan (ja kiristämään nuoraa veronmaksajien ja -saajien välillä). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myyjän sijaan arvonlisäveron maksaa ostaja.(HUOM: Normaalitilanteessa arvonlisäveron maksaa tavaran tai palvelun myyjä.) Käännettyä verovelvollisuutta sovelletaan tilanteisiin, jossa palvelua myydään sellaiselle ostajalle, joka myy edelleen rakentamispalveluita. Muutaman työpäivän rakentamispalvelualan yrityksessä tehneenä muistan kuulleeni pientä kiroilua siittä, että tämä ei oikein käytännössä toimi. Joko ihmiset eivät ymmärrä sen tarkoitusta tai sitten eivät vain viitsi edes selvittää. Näitä muutoksia kun tulee koko ajan.

Yksi juttu mitä myös joskus ihmettelin, oli näiden ulkomailta tulevien vuokratyöntekijöiden veronmaksu. Tähän liittyvää lainsäädäntöä löytyy tuloverolain 10§.

Suomesta saatua tuloa on muun ohessa:
4 c) palkkatulo, joka on saatu ulkomaiselta työnantajalta Suomessa tehdystä työstä silloin, kun ulkomainen vuokranantaja on vuokrannut työntekijän Suomessa olevalle työn teettäjälle; (22.12.2006/1223)


Esimerkiksi Virosta tulevat vuokratyöntekijät ovat velvoitettuja ITSE hakemaan ennakkolipun verotoimistosta, ja suorittamaan siis veronmaksun ennakonkantona. Mikä tietysti palkansaajan näkökulmasta kuulostaa vähän erikoiselta. Mutta mitään muuta keinoahan ei ole, kun vuokratyöntekijän työnantaja on siellä Virossa, ja suomalainen yritys ainoastaan maksaa virolaisen lähettämän laskun.

Mietittiin joskus, että voisi perustaa sellaisen Raksabongarit -nimisen foorumin, johon voisi raportoida työmaista ympäri kaupunkia ja ehkäpä koko Suomea. Mikä siinä nimittäin on, kun vaikka metsäalalla kansalaisjärjestöt valvovat silmä kovana alan toimintaa mutta tällainen kansalaisten suorittama valvonta puuttuu kokonaan esimerkiksi rakennusalalta?

Mystistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti