keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Muutokset 2012: Kotitalousvähennys

Mitä?
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä
nyt: 3000€
2012: 2000€

Kotitalousvähennys on verosta tehtävä vähennys. Se siis vähennetään täysimääräisesti maksettavasta verosta (eikä esimerkiksi ansiotulosta). Vähennystä on perusteltu sillä, että sen avulla voidaan edistää kotitalouksien mahdollisuuksia käyttää ulkopuolista työvoimaa kotona tyypillisesti tehtäviin töihin. Tällaisia töitä ovat tavanomaiset kotitaloustyöt, hoiva- tai hoitotyöt, asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöt sekä tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus- ja kunnossapitotyöt. Työt on tehtävä verovelvollisen käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa - esimerkiksi omille vanhemmille kustannettua remonttia ei siis saa vähentää.

Esimerkkejä tavanomaisesta (vähennys ok):
- ruoanlaitto
- siivous
- pyykinpesu
- lasten hoito (lasten kotona)
- keittiön tai kylpyhuoneen remontointi
- ulkorakennuksen maalaus

Esimerkkejä ei-tavanomaisista (ei vähennystä):
- jätteiden kuljetus
- likakaivon tyhjennys
- muuttopalvelut
- uudisrakentaminen

Verohallinnon lista.

Kotitalousvähennys otettiin käyttöön vuonna 1997 tukikokeiluna Etelä-Suomen, Oulun ja Lapin lääneissä. Vuonna 2001 kotitalousvähennys laajeni koko maahan. Vähennyksen enimmäismäärä on vuosien mittaan hieman kasvanut, vuodesta 2009 asti se on ollut 3000 euroa vuodessa. Puolisot ovat voineet siis vähentää yhteensä 6000 euroa vuodessa. Tämä enimmäismäärä laskee siis vuoden 2012 alusta 2000 euroon, jolloin puolisoiden yhteenlaskettu vähennys voi olla enintään 4000 euroa.

Vähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa. Yritykselle työstä maksettavan korvauksen täytyy siis olla yli 167 euroa, jotta omavastuu ylittyisi.

Vähennyksen laskemiseen on kaksi tapaa, riippuen siitä onko työ ostettu yritykseltä vai maksettu palkkaa suoraan työntekijälle.

1. Työ on ostettu ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Vähennyksen määrä lasketaan arvonlisäverollisesta työkorvauksesta.
Nyt: 60 %
2012: 45%

2. Työn tekevä henkilö palkataan työsuhteeseen. Vähennyksen määrä lasketaan maksetusta palkasta + palkan sivukuluista.

Nyt: 30 %
2012: 15 %

Esimerkki: Yrityksen tekemä remontti maksaa 2000 euroa. Työn osuus on 1000 euroa ja materiaalien osuus 1000 euroa. Vähennyskelpoista oli aiemmin 60% eli 600€-100€ omavastuuosuus (vähennyksen määräksi jäi 500€). Vuoden 2012 alusta vähennyskelpoista on 45% eli 450€-100€ omavastuuosuus (vähennyksen määräksi jää 350€).

Verovuonna 2009 kotitalousvähennys myönnettiin noin 366 000 verovelvolliselle ja vähennysten yhteismäärä oli noin 391 miljoonaa euroa. Kyse on siis valtavasta summasta - joka on suoraan pois kerättävien verojen määrästä. Muutoksen arvioidaan lisäävän verotuottoja noin 150 miljoonaa euroa vuositasolla. Hallitus myös uskoo, ettei tämä vähennä merkittävästi vähennykseen oikeuttavien palvelujen käyttöä, vaan säilyy edelleen työllisyyttä edistävänä ja harmaata taloutta torjuvana keinona.

Itse ajattelen niin, että suunta on hyvä. Ehkä vähennys on alunperin toiminut ihan ajatuksensa mukaisesti, mutta jos yritykset mainostavat tällä hetkellä kotitalousvähennyksellä ja vähennysten yhteismäärä on kasvanut noin valtavaksi tilanne on kestämätön. Enkä sitä paitsi tunne ketään, joka olisi vähennystä käyttänyt. Tai ainakaan puhunut siitä. Ehkäpä vähennystä onkin käyttänyt enimmäkseen yhteiskunnan varakkain luokka - ne joilla ehkä olisi rahaa maksaa työn tekijöille ilman vähennystäkin. Toisaalta on ikävää, jos vähennystä kuitenkin käyttäneet vanhukset tai lapsiperheet joutuvat ahtaalle. Näiden ryhmien avustamiseen tulisikin käyttää niitä varoja, joita tällaisilla muutoksilla kerätään.

Linkkejä:
Hallituksen esitys
Verohallinto & kotitalousvähennys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti