torstai 22. joulukuuta 2011

Muutokset 2012: Parturi- ja kampaamopalvelut

Vuoden 2007 alussa parturi- ja kampaamopalveluiden arvonlisäverokanta laskettiin 22 prosentista 8 prosenttiin. Muutos perustui Euroopan Unionin arvonlisäverodirektiiviin (Direktiivi 77/388/ETY liite K), jonka mukaan työvaltaisiin palveluihin voidaan väliaikaisesti soveltaa alennettua arvonlisäverokantaa. Alennettua arvonlisäverokantaa perusteltiin muun muassa työllisyyden lisäämisellä ja harmaan talouden torjunnalla. Alennettua verokantaa on saatu soveltaa esimerkiksi hiusten leikkaukseen ja värjäykseen, kampausten tekoon, parran ajoon sekä kampaajan työsuorituksen yhteydessä käyttämiin tuotteisiin.

Tämä viisi vuotta kestänyt väliaikainen kokeilu päättyy tämän vuoden loppuun. Tammikuun ensimmäisestä päivästä parturi- ja kampaamopalveluista on siis maksettava jälleen 23 % arvonlisävero. Lyhyen internetsivukierroksen perusteella monet yrittäjät aikovat lisätä veronkorotuksen suoraan hintoihinsa. Tällä hetkellä 100€ maksava kampaamokäynti olisi siis tammikuussa noin 113€. Tilanne on varmasti helpompi sellaisille yrittäjille, jotka laskivat hintojaan silloin, kun arvonlisäverokantaa alennettiin.

Kokeilun loppuminen on odotetusti herättänyt aika paljon närää. Esimerkiksi adressi jossa muutosta vastustetaan on kerännyt yli 7000 allekirjoitusta. Kuten sanoma- ja aikakausilehtien tapauksessa, myös tämä kuitenkin lisää neutraliteettia suhteessa muihin palvelualoihin. Tietämättä sen enempää kampaamojen kulurakenteesta, kokeilun loppuminen tuntuu mielestäni ihan järkevältä. Toisaalta etukäteen on vaikea ennakoida alv-korotuksen vaikutusta alaan. Onko tulevaisuuden katukuvassa joka korttelissa kampaamo kuten tällä hetkellä, vai väheneekö ihmisten maksuhalut koronneiden hintojen myötä?

Hirvittää myös ajatella, missa hinnoissa hiustenleikkuut ja värjäykset tulevat jatkossa olemaan, jos tälläkin hetkellä polkkatukkainen saa maksaa yhdestä käynnistä reilusti yli sata euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti