maanantai 12. maaliskuuta 2012

Muutokset 2012: Ansiotulojen verotus

Eipä tässä enää kauaa mene, kun esitäytetyt veroilmoitukset kolahtavat postiluukusta. En ole vielä tarkastellut noita henkilöverotuksessa tapahtuneita muutoksia, joten aloitetaanpa ansiotulojen verotuksesta.

Tausta
"Suomalaisten yritysten kilpailukyvyn ja investointihalukkuuden sekä työllisyyden edistämiseksi yhteisöveroa alennetaan ja huolehditaan siitä, ettei palkkatulojen verotus kiristy millään tulotasolla. Työllisyyttä edistetään myös keventämällä pienituloisen työn verotusta, mikä kannustaa työn vastaanottamiseen." (Hallitusohjelma s.12)

Mitä?
Ansiotuloa ovat muun muassa palkat, eläkkeet ja erilaiset etuudet kuten opintoraha. Tuloverolaissa (61§) ansiotulo on määritelty seuraavasti: "Ansiotuloa on muu tulo kuin 2 luvussa tarkoitettu pääomatulo." Pääomatulon lähteet on siis lueteltu periaatteessa kattavasti, ja ansiotuloksi kipataan kaikki muu mikä ei sinne sovi.

Miksi?
Suomessa on niin sanottu eriytetty tuloverojärjestelmä, jossa (luonnollisten henkilöiden ja kuolinpesien) ansiotulot ja pääomatulot verotetaan erikseen ja siten myös eri veroprosenteilla.

Kenelle maksetaan?
1. Valtiolle progressiivisen tuloveroasteikon perusteella
2. Kunnalle kunnallisveroprosentin mukaan
3. Seurakunnalle kirkollisveroa

Kuinka paljon?


1. Valtion vuoden 2012 taulukko:

2 & 3. Kunnallisveroprosentit ja kirkollisvero:
Luettelo kuntien ja seurakuntien tuloveroprosenteista vuonna 2012

Muut muutokset
1. Työtulovähennyksen enimmäismäärän korotus 740€ --> 945€
2. Kunnallisverotuksen perusvähennys 2250€ --> 2850€

Edellä mainitut vähennykset tehdään automaattisesti, joten niitä ei tarvitse erikseen hakea.

Muuta kiinnostavaa
- Yhteensä tuloverotus kevenee 920 miljoonaa euroa (HE 50/2011 ja HE 130/2011)

- Niin sanottua luonnollisten henkilöiden lahjoitusvähennystä jatketaan vuodella (lahjoitukset tieteelle ja taiteelle saa tietyin edellytyksin vähentää verotuksessa)

- Ulkomaalaisten avainhenkilöiden lähdeverolakia jatketaan taas neljällä vuodella (koskee vain suuripalkkaisia ulkomailta tulevia asiantuntijoita)

- Veronmaksajien laatima kiinnostava ja havainnollistava artikkeli siitä, kuinka palkansaajan tuloverotus jakautuu vuonna 2012.

- Verohallinnon artikkeli muutoksista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti