torstai 1. marraskuuta 2012

Yhteisöjen verotiedot julki myös vero.fi:ssä

Valtiovarainministeriö tiedotti tänään, että yhteisöjen julkiset tuloverotustiedot ovat ensimmäistä kertaa saatavilla myös vero.fi:stä. Yhteisöjä ovat esimerkiksi osakeyhtiöt ja osuuskunnat. Yhteisöt maksoivat verovuoden 2011 verotettavasta tulostaan (joka yksinkertaistettuna muodostuu kun yrityksen myynneistä vähennetään kulut) veroa yhteisöverokannan mukaan 26 %.

Uudistuksella halutaan edistää verotuksesta käytävän keskustelun avoimuutta.

Uudistus on todellakin askel oikeaan, avoimempaan suuntaan. Toki tiedot ovat aiemminkin olleet saatavilla Verohallinnon toimistoista asiakaspäätteiltä tai puhelimitse, mutta uudistuksen myötä kynnys tarkastella haluamansa yhteisön verotusta madaltuu reippaan askeleen.

Viime vuosina verotukseen on tuntunut liittyvän kaikenlaista salamyhkäisyyttä ja sen tavoittelua, on ollut puheita hallintarekisteröidyistä osakkeista, konsernien sisäisiä lainoja, väliyhteisöjä ja veropakolaisuutta. Myös verolainsäädäntö itsessään luo itelleen ongelman omalla monimutkaisuudellaan - ilman asiantuntemusta saatavilla olevia tietoja voi olla mahdoton kommentoida saati tarkastella kriittisesti.

Yhteisöjen verotuksen valvontaan tarvitaan muutakin kuin virkakoneistoa. Toivottavasti uudistus tuo mukanaan aimo annoksen tutkivaa journalismia ja kansalaisaktivismia.

Yhteisöjen tuloverotietoja voi tarkastella täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti